gelukkig jezelf

Voice Dialogue

Bij Voice Dialogue wordt voor de behandeling gebruik gemaakt van persoonlijkheidsdelen. Als kind zijn wij puur, onbevangen en volledig authentiek. Beïnvloedt door opvoeding en ervaringen in ons verdere leven, ontwikkelen wij persoonlijkheidsdelen welke ons in bepaalde situaties en interacties met anderen, op een bepaalde manier doen handelen.

Vaak zijn wij ons niet eens bewust van deze verschillende delen. Met Voice Dialogue zul je je verplaatsen in je eigen persoonlijkheidsdelen, waardoor je bewust zult worden van je handelingen en denkwijzen. Bij Voice Dialogue wordt voor de behandeling gebruik gemaakt van persoonlijkheidsdelen.

Voice Dialogue is een manier om met jezelf in gesprek te raken door persoonlijkheidsdelen als aparte individuen te benaderden worden. Je kunt die deelpersonen ontdekken en je kunt er mee in gesprek gaan, hoe gek dit ook klinkt. Deze deelpersoonlijkheden zijn energiepatronen in ons, die opereren als zelfstandige energieën, ieder met zijn eigen wil, gedachten, gevoelens, wensen en bewustzijn.

Wij zijn ons meestal niet bewust van deze verschillende ikken, omdat wij denken te leven vanuit één ik, dat bewust handelend kan optreden en vrije keuzes kan maken. In Voice Dialogue wordt dat het ego genoemd, daarmee wordt de ‘uitvoerende’ functie in ons bedoeld. Het ego is echter vaak geïdentificeerd met één van onze deelpersoonlijkheden (in Voice Dialogue het primary self genoemd). Door deze identificatie is het ‘primary self’ dan niet de vrije coördinerende instantie, maar is het gebonden aan de energie van een deelpersoon. De mogelijkheid tot een vrije keuze of bewust handelen is dan geblokkeerd.

Doordat de therapeut de houding benoemt en een gesprek start met de verschillende persoonlijkheidsdelen kan een cliënt zich daar bewust van worden. Ook kan een conflict opgelost worden door de conflicterende delen met elkaar te laten praten. Dit geeft de cliënt meer inzicht in zijn persoonlijkheid en ook weer de vrijheid om keuzes te maken die echt bij hem of haar passen.

Klik hier voor meer informatie of het inplannen van een afspraak