Waarom Therapie & Coaching?
psychodynamisch-therapeut

Mijn naam is Annemarie Braun en ik ben gecertifieerd en ervaren Psychodynamisch Therapeut & Coach (Master Practitioner).

Therapie

Therapie is voor mij leren hoe je van jouw leven weer een feestje maakt. Niet de situatie maar je gedachten over jezelf en de situatie veroorzaken je gevoelens. Als je beperkende gedachten over jezelf hebt leidt dit tot onaangename gevoelens over jezelf welke weer leiden tot andere beperkende gedachten over jezelf enzovoorts.

In therapie leer je dit (soms levenslange) patroon doorbreken en je leven op een manier in te richten die past bij wie je werkelijk bent. Mijn missie als Psychodynamisch therapeut en coach is samen met jou af te rekenen met dat wat jou beperkt zodat jouw leven weer helemaal van jou kan zijn. Zodat jij jouw feestje mag gaan vieren. Want we hebben maar één zekerheid: dit leven leef je maar één keer en dit leven is helemaal van jou.

Om je leven zo in te richten dat het past bij wie je werkelijk bent en de behoeftes die je hebt is het van groot belang dat jezelf beter leert kennen en begrijpen. Want wat is van jou en wat is aangeleerd gedrag? Welke behoeftes heb je werkelijk?

Dat is voor iedereen anders, dit betekent dat alle sessies uniek zijn omdat ze afgestemd zijn op jouw specifieke hulpvraag, omstandigheden en doelstellingen. De therapie begint daarom altijd met een kennismakingsgesprek waarin bekeken wordt wat er speelt en welke doelstellingen je wilt behalen. Mocht je dan besluiten om verder te gaan en je gaande weg leert ervaren wie je werkelijk bent en wat jouw behoeftes zijn, kun je de goede en fijne dingen in het leven makkelijker toelaten en moeilijkere zaken makkelijker het hoofd bieden waardoor je er ook (weer) efficiënter voor anderen kunt zijn.

Ik maak in mijn sessies gebruik van diverse vormen van psychotherapie die allen via het menu één voor één uitgelegd worden. Sessies worden door de meeste zorgverzekeraars (deels) vergoed.

Voorbeelden van klachten die met psychotherapie behandeld kunnen worden zijn o.a.:

  • gebrek aan zelfvertrouwen en assertiviteit; minderwaardigheidsgevoelens
  • (pre) burn-out klachten
  • relatieproblemen
  • onzekerheid, sociale angst
  • last van (traumatische) ervaringen uit het verleden
  • depressieve, opgejaagde of angstige gevoelens
  • steeds terugkerende conflictsituaties
  • communicatieproblemen
  • lichamelijke klachten waarvoor de huisarts/specialist geen directe oorzaak kan vinden
  • moeite om in contact te komen met uw eigen gevoelens
  • of het omgekeerde: problemen om uw gevoelens te beheersen.

Ook heb ik inmiddels ruime ervaring met het begeleiden van politiemensen, slachtoffers van huiselijk geweld, partners/familieleden van mensen met de Borderline Persoonlijkheidsstoornis en het bijstaan van nabestaanden van zelfdoding.

Coaching

Coaching is een beetje een algemeen begrip aan het worden. Inmiddels bestaat er voor bijna alles wel een coach. Coaching betekent voor mij; het gericht doorlopen van een traject met een cliënt (of team)naar een specifiek doel. Coaching is bedoeld voor het verbeteren van resultaten en het bereiken van persoonlijke- en/of organisatiedoelen.

Coachen is een samenwerking tussen jou en de coach waarbij je jouw gewenste persoonlijke en professionele doelen bereikt met de assistentie van een coach. Een coach heeft geleerd om de juiste vragen te stellen, vanuit een open instelling te luisteren en te ondersteunen terwijl jij je committeert aan wat je wilt bereiken.

Door deze communicatie ontwikkel je nieuwe inzichten die je gebruikt om verder te komen in het leven. Coachen versnelt dit proces door te focussen op waar je vandaag staat en op wat je bereid bent te doen om te komen waar je wilt zijn in de toekomst. Een coach luistert, observeert en geeft feedback. Het is de taak van de coach om die ondersteuning te bieden waardoor je vaardigheden en kwaliteiten ontwikkelt en je de verantwoordelijkheid neemt om de door jou gewenste resultaten te bereiken. Bij coaching wordt voornamelijk met de technieken van RET, NLP en systemisch werk gewerkt.

Regelmatig gebeurt het dat tijdens coachgesprekken met cliënten blijkt dat aan de coach vraag psychotherapeutische problematiek ten grondslag ligt. In andere woorden; psychotherapie en coaching kunnen complementair zijn. Omgekeerd vind ik dat een goed therapieproces eindigt in coaching. Daarom wordt de combinatie van mijn therapeut schap met mijn coach zijn door de cliënt vaak als positief ervaren.

Voorbeelden van vraagstukken waar coaching je bij kan ondersteunen zijn:

  • Richtingbepaling: Waar sta ik en waar wil ik naar toe? Wat weerhoudt me? Wat heb ik nodig om mijn doel te bereiken?
  • Omgaan met stress/werkdruk: Wat doet stress/werkdruk met mij? Wat zijn mijn belemmerende gedachten? Hoe zorg ik voor mijzelf onder druk?
  • Hanteren van conflictsituaties: Leer bewust luisteren naar de ander, wat is de werkelijke boodschap? Hoe en wat communiceer ik zelf en hoe wordt mijn boodschap ontvangen? Wat is mijn werkelijke boodschap en hoe breng ik deze over?

Klik hier om meer te lezen over Annemarie